Grain whisky forklaret
Grain betyder tørret korn enten byg, hvede, majs eller rug.
Altså helt almindeligt korn!
Grain whiskey er altså ikke basseret på maltet korn. Maltet
korn er korn der er sat til at spire, men så er stoppet i processen med røg og
tørret. På den måde bliver indholdet en anden kemisk sammensætning og får en
anden smag når der laves alkohol på den.
Canadiske og Amerikanske whiskys er også lavet som grain
whisky
Grain whiskey laves altså uden denne ovenstående proces.
Ellers laves selve væsken, der skal destilleres, på ens facon.
En anden forskel er dog destilleringsmetoden. Hvor
almindelig whisky laves i det der kaldes Pot Still, eller destillationsanlæg,
laves Grain på det man kunne kalde Column Still, eller et serieforbundet
destillationsanlæg. Maltet whiskey kan nå en alkohol % på 40-50%. Grain kan
komme op på 95-96%
Så Grain whisky er egentligt det samme som burbon whisky men fra Europa og lidt fra Japan.
Så Grain whisky er egentligt det samme som burbon whisky men fra Europa og lidt fra Japan.
Grain whisky er mindre kompleks og har færre smags-nuancer.
Single malt whiskey er meget kompleks i smagen. Derfor
bruger man den mindre smagfulde grainwhisky til at blande i singlemalt
whiskyerne. Det bliver så til blended whisky og 90% af alle whiskyer fra
Skotland er blended whisky.
Single Grain whisky er whisky fra et destilleri. Blended
grain er en blanding af single grain,
I USA er en ”grain” whisky kaldet straight burbon eller
straight rye, men denne type må ifølge reglerne ikke overstige 80% alkohol. Gør
den det skal den kaldes light.
Så en Light burbon eller light rye, er i
princippet en grain.Det må dog ikke kaldes en grain.
Mine konklusioner
Jeg tror grain whisky er rigtig lækker efter mange år. Den
skal lagre længere, fordi den som udgangspunkt har en mindre kompleks smag.
Blended grain er i princippet lige så god som single grain.
Light Burbon eller Light Rye er den amerikanske version af
grain. Jeg har dog ikke fundet at de er blevet lagret!
Kilder:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar